Na zahtjev UNMIK-a Interpol objavio potjernicu za petoricom Srba koji su osumnjičenih za ubistvo pripadnika ROSU Envera Zymberija 26. jula na Jarinju.

Potjernice su objavljene na web stranici Interpola.

Na međunarodnoj potjernici su Ratomir Božović, Radovan Radić, Milovan Vlašković, Slobodan Vučinić i Dušan Jovanović. Izdavanje međunarodnih potjernica je za Radio Dukagjini potvrdio i potrparol UNIMK-a Oliver Salgado.

"UNMIK je jedina vlast na Kosovu koja može dostaviti takve zahtjeve Interpolu. U četvrtak je UNMIK od Interpola zatražio da objavi međunarodne potjernice, pošto su prethodno od EULEX-a dobili sva pravna dokumenta", kazao je Salgado.

Radio Dukagjini je objavio da na web stranici Interpola nije ime i Ratomira Kasalevića koji se, takođe, nalazi na spisku osumnjičenih za ubistvo Zymberija.

Pripadnik specijalne jedinice policije Kosova Enver Zymberi ubijen je 26. jula u akciji vlasti Kosova na uspostavljanju reda i zakona na prelazima Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova prema Srbiji.

Odmah nakon tog događaja EULEX je u opštini Zubin Potok pretresao nekoliko kuća čiji su vlasnici Srbi, zaplijenivši određeni materijal.

Pripadnici EULEX-a nisu uspjeli da liše slobode nijednu osobu osumnjičenu za ubistvo policajca.

Envera Zymberija posthumno je predsjednica Kosova Atifete Jahjaga proglasila herojem Kosova.