Dok vođe Agencije za promovisanje investicija kažu da je sada izrađen plan strategije kako bi pomogli bisnisima da svoje proizvode izvoze van zemlje, ekonomski stručnjaci kritikuju dosadašnju ekonomsku politiku ocjenjujući da institucije nisu skoro ništa učinile na stimulaciji biznisa kako bi se izvozila roba vani.

Oni su rekli da kosovki biznis je nefavorizovan kada se uporedi sa stanjem drugih biznisa u regionu, a kao jednu od glavnih barijera za poslovanje spominju visoki nivo korupcije. Dok statistike za mjesec avgust govore da ima pada izvoza od 9.5 posto i povećanje uvoza od 9.9 posto upoređujući sa avgustom prošle godine.

Izvršni direktor Kosovske agencije za promovisanje investicija, Valdrin Lluka je za Kosovapress rekao da se sada preduzimaju koraci kako bi se pomogli biznisi za izvoz proizvoda van Kosova, kako putem održavanja seminara, kako putem sastanaka između domaćih proizvođača i onih izvana.

S druge strane, Driton Tali, poznavalac na ekonomskom polju je rekao da do sada nije ništa urađeno na polju stimulacije biznisa, na način da oni plasiraju svoje proizvode van zemlje. On je takođe dodao da tokom izborne kampanje obećanja su opstala samo mrtvo slovo na papiru.

Na osnovu posljednjih podataka objavljenih od strane Statističkog zavoda Kosova, izvoz je u mjesecu avgustu 2011. godine imao vrijednost od 23,7 miliona eura, a uvoz 229,2 miliona eura, gdje se vidi pad za 9.5 posto, kao i povećanje od 9.9 posto na uvoz u poređenju sa istim periodom prošle godine.