Zamjenica premijera Kosova Edita Tahiri, smatra da srpska strana stvara nepotrebne probleme u ostvarivanju sporazuma o slobodi kretanja.

Tahiri, koja je i šefica prištinskog tima za pregovore sa Beogradom je rekla da bi sporazum trebalo da počne da se primjenjuje od 1. novembra.
 
"Srpska strana stvara prepreke. Umesto da se vodi konceptom ostvarivanja slobode kretanja, srpska strana stvara vrlo komplikovanu logistiku koju smo mi odbili da prihvatimo, što je učinila i Evropska unija", kazala je Tahiri za sajt SETimes.
 
Ona kaže da oni koji pokazuju lične karte takođe treba da pokažu i dokument koji važi za ulazak i izlazak iz zemlje. Međutim, prema njoj sadržaj dokumenta je problematićan.

"Srpska strana insistira na elementima koji nisu u skladu sa evropskim načelima, oni zahtevaju mnogo podataka i stvaraju neprihvatljive komplikacije", kaže Tahiri.

Njen politički savjetnik i član pregovaračke ekipe, Dren Zeka objašnjava da kada se traži utvrđivanje identiteta osobe koja ulazi odnosno izlazi, pismo ulaska, odnosno izlaska se zajedno pokazuje.

"Pismo ulaska odnosno izlaska nema fotografiju i jezik na njoj je samo procedutralne prirode. Ako se pismo izgubi onda se odlazi u prvu policijsku stanicu kako bi dobilo uvjerenje da je izgubljeno pismo potvrda o ulasku i izlasku", kaže Zeka.

Tahiri pojašnjava da se u ovom slućaju koriste principi koje koriste zemlje koje imaju problema u odnosima sa susjedima, kao što su Grčka i Makedonija, prenosi SETimes.