Ambasador Velike Britanije u Srbiji Michael Devenport izjavio je da je njegova zemlja otvorena za dijalog o takozvanom "Ahtisari plus" planu za Kosovo.

On je ukazao da ima dovoljno prostora da se punom primenom Ahtisarijevog plana zaštite interesi i Srbije i manjina na Kosovu, uključujući srpsku i dodao da to može biti osnova za buduća rešenja.

"Otvoreni smo za sve prijedloge u vezi s tim kako taj plan može biti primjenjen. Mislim da se ta primjena može obaviti na različite načine. Da, naravno da smo otvoreni za takvu vrstu razgovora", rekao je Devenport u intervju za list "Danas" u vikend izdanju.

Devenport je dodao da može da se razgovara o svemu što "uzima u obzir nezavisnost Kosova" i naglasio da je važno obezbjediti apsolutno poštovanje manjinskih prava na Kosovu.

Na pitanje da li je ukidanje paralelnih institucija na sjeveru Kosova uslov za dobijanje datuma početka pregovora o pristupanju EU, Devenport je rekao da Srbija treba da "pokaže jasnu spremnost da povede računa o strukturama čije je postojanje suprotno međunarodnom pravnom okviru na Kosovu".

"Da sve dođe na svoje mjesto, biće potrebno neko vrijeme. Ono što nam je neophodno su pozitivni koraci u pravom smjeru. I to odmah.

Uključujući, naravno, strukture na sjeveru Kosova. Potrebno je i da se naprave i primjene dogovori u još nekim oblastima, poput energetike, što je takođe direktno povezano s pomenutim strukturama", rekao je Devenport.

Devenport je naveo da je Evropska komisija jasno stavila do znanja Beogradu šta treba da uradi u vezi sa Kosovom ukoliko želi status kandidata za EU i podsjetio da to znači "konstruktivan angažman u briselskom dijalogu s Prištinom, kao i primjenu do sada postignutih dogovora".

Upitan da li su zvaničnici Srbije u formalnim ili neformalnim razgovorima pominjali da se zalažu za podjelu Kosova, Devenport je odgovorio da je svestan javne debate koja se o tom pitanju vodi u Beogradu.

"Zvanično mi nijedan predstavnik vlasti Srbije nije naveo podjelu kao rješenje za koje se zalaže, a naravno da ima mnogo neformalnih diskusija o raznim pitanjima. Pozicija vlade Velike Britanije potpuno je jasna. Bilo kakvo menjanje granica Kosova nije ni realistično, ni konstruktivno, ni od pomoći", naglasio je Devenport.

On je naveo da ima dovoljno prostora da se punom primenom Ahtisarijevog plana zaštite interesi i Srbije i manjina na Kosovu, uključujući srpsku i dodao da to može biti osnova za buduća rješenja.

Komentarišući odluku Srba sa sjevera Kosova da djelimično uklone barikade za prolazak Kfora, Devenport je ocjenio da je "taj mali napredak dobrodošao, ali da nije dovoljan".

"Želimo da vidimo potpunu slobodu kretanja na cijelom Kosovu. Blokade puteva nisu konstruktivan razvoj događaja i ne pomažu pronalaženju rješenja. Mislim da su svi postali svijesni da tako nešto nije održivo", rekao je Devenport.