“Vlada Srbije je izgubila kontrolu nad sjeverom Kosova većinski nastanjenim srpskim stanovništvom", piše britanski The Economist u svom najnovijem broju koji prenosi Indeksonline. Prema pisanju lista blokada puteva od strane Srba na sjeveru podsjeća na situaciju iz 90-tih kada su Srbi blokirali Krajinu u Hrvatskoj. Na kraju su bile skinute te barikade od strane pobjedničke hrvatske vojske.

“Veoma je malo moguće da blokada puteva na Kosovu dovede do takvog scenarija. Ali, postoje strahovanja da se stvari mogu pogoršati", piše Economist.

Nadalje u tekstu stoji da dešavanja na sjeveru mogu minirati evropsku perspektivu Srbije, i otežavaju posao Tadiću, pošto većina lidera sa sjevera Kosova ne dolaze iz njegove partije.

“Tadić je želeo kandidaturu u EU koja bi mu pomogla da pobjedi na sljedećim izborima. Opozicija želi suprotno. Njemačka i Francuska se ne žure da do toga dođe u skorije vrijeme. Može li Tadić izići iz ovog ćorsokaka? On je veliki političar, ali ima malo prostora za manevrsianje. I, ukoliko jedan Srbin pogine od buldožera KFOR-a, sve će propasti", završava svoje pisanje Economist.