Generalni sekretar NATO Anders Fogh Rasmussen izjavio da Alijansa neće dozvoliti da nedavne napetosti na Kosovu "vrate vrijeme unazad".

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je u Berlinu da Alijansa neće dozvoliti da nedavne napetosti na Kosovu "vrate vreme unazad" i da je Kfor u proteklih 12 godina na Kosovu "pomogao u pretvaranju jednog od evropskih žarišta u većinom mirno mjesto".

Rasmussen je u Berlinu razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kojoj je zahvalio na angažovanju Njemačke u NATO operacijama na Kosovu i u Avganistanu, objavljeno je na sajtu Alijanse.

"Vaši vojnici obavljaju izvrstan posao. Lično sam to video nedavno na Kosovu. Tokom proteklih 12 godina, KFOR, na čijem je čelu sada Njemačka, pomogao je u pretvaranju jednog od evropskih žarišta u većinom mirno mjesto. I mi nećemo dopustiti da nedavne napetosti vrate vrijeme unazad", rekao je sinoć Rasmussen.

Rasmussen je kazao da zahvaljujući njemačkoj misiji za obuku "avganistanske snage svakodnevno beleže porast u broju i sposobnostima" i dodao da je uvjeren da će avganistanske vlasti preuzeti kontrolu nad bezbjednosti u zemlji do kraja 2014. godine.