Stav misije Eulex o situaciji na sjeveru Kosova je nepromenjen, a barikade na putevima moraju da budu uklonjene, izjavila je danas glasnogovornica te misije Irina Gudeljević.

"Kada je u pitanju sitauacija na sjeveru Kosova naš stav ostaje nepromenjen. U cilju unapređenja i potpunog uspostavljanja vladavine prava na sjeveru Kosova barikade na putevima moraju biti uklonjene", navodi se u izjavi Irine Gudeljević za agenciju Beta.

Misija EU na Kosovu traži da barikade na putevima budu uklonjene i da pripadnicima Kfora, Eulexa, drugih međunarodnih institucija i građanima bude omogućena sloboda kretanja. Srbi na sjeveru Kosova danas su uklonili dio barikada kako bi Kfor mogao da snabdjeva vojnike na prelazima Jarinje i Brnjak. Prolaz za Eulex Srbi su uslovili time da ta misija više ne prevozi kosovske carinike i policajce na granične prelaze na sjeveru Kosova.

Irina Gudeljević je podsjetila da misija Eulex na prelazima Brnjak i Jarinje pomaže sprovođenje sporazuma o carinskom pečatu, koji su predstavnici Beograda i Prištine postigli 2. septembra u Briselu.