Premijer Hashim Thaçi nema većinu u parlamentu, pa je prinuđen da u vladu uključi i predstavnike manjinskih partija, piše "Koha ditore".

Kako piše taj list, podršku Thaçijevoj vladi daće nova poslanička grupa, koju čine četiri poslanika Jedinstvene srpske liste, na čijem je čelu Rada Trajković, zajedno s Danušom Ademijem iz Demokratske partije Aškalija i Sašom Đokićem iz Socijaldemokratske stranke KiM.

Oni su, kako piše "Koha ditore", podršku vladi uslovili dobijanjem jednog ministarskog mjesta.

Ranđel Nojkić je potvrdio za dnevnik da su predstavnici Jedinstvene srpske liste razgovarali sa zamjenikom premijera Kosova Hajredinom Kuçijem i preneli mu da neće ući u koaliciju ako ne dobiju najmanje jedno ministarsko mjesto.

Danush Ademi iz Demokratske partije Aškalija je rekao da njegova stranka očekuje da dobije mjesto zamjenika ministra u ministarstvu za zajednice i povratak.

Poslije izricanja mjere kućnog pritvora za poslanika Demokratske partije Kosova Fatmira Limaja, odnos snaga u Skupštini Kosova je 59 za vladajuću koaliciju prema 60 poslanika koliko ima opozicija.

Dnevnik "Zëri" piše da premijer Thači, međutim, ima problema i sa koalicionim partnerom Koalicijom za Kosovo, koju predvodi predsjednik Alijanse novo Kosovo Behgjet Pacolli, a koji zahtjeva da njegova koalicija dobije i peto ministarsko mjesto.

Vlada Kosova sada ima 19 ministarstava i šest zamjenika premijera, od kojih su četvorica i ministri.