Austrijski ministar inostranih poslova Michael Spindelegger rekao je da je uvjeren da rješenje za carinu na sjevernom Kosovu može biti pronađeno ako sve strane pokažu dobru volju, ali da će vjerovatno biti potrebno da se rješenje traži van dijaloga Priština-Beograd.

"Rješenje će vjerovatno morati da se traži u nekom drugom forumu pošto sadašnji dijalog između Prištine i Beograda nema mandat da razmatra to pitanje", rekao je Spindelegger za srbijanski "Blic" od četvrtka, uoči dolaska u posjetu Srbiji.

Na pitanje da li bi Austrija podržala novu međunarodnu debatu o statusu sjevernog Kosova, Spindelegger je odgovoriio da je Austrija uvijek za to da se do rješenja dođe pregovorima ali da za takav dijalog treba da budu spremne sve strane.

"Bilo bi idealno imati konstruktivan dijalog između Prištine, Beograda i posebno Srba sa sjevernog Kosova, ali je za to potrebna volja sve tri strane da se angažuju u dijalogu i tragaju za praktičnim rješenjima za sva otvorena pitanja," rekao je austrijski vice-kancelar.

On je ocjenio da je plan Martija Ahtisaarija "još uvijek najbolja osnova za kompromis", kada je riječ o pravima Srba na Kosovu.