Irci biraju novog predsjednika od ponuđenih sedam kandidata, među kojima je junak reality televizije, bivši vođa Irske republikanske armije i najpoznatiji borac za prava homoseksualaca u zemlji.

Oko 3,2 miliona građana ima pravo glasa na izborima za nasljednika predsjednice Mary McAleese, popularne irske liderke u posljednjih 14 godina.

U Irskoj predsjednik nema izvršnu vlast, ali predstavlja zemlju u svijetu. Mary McAleese je na toj funkciji promovisala pomirenje s Velikom Britanijom i protestantskom većinom u Sjevernoj Irskoj.

Prebrojavanje glasova počeće u petak, a pobjednik će biti proglašen u subotu, zbog kompleksnog izbornog sistema u Irskoj u kojem se kandidati rangiraju prema sklonosti birača. Zbog toga se glasovi prebrojavaju u nekoliko navrata, a pobjednika nije lako predvidjeti.

Prema anketama, favorit je Sean Gallagher, 49-godišnji biznismen koji se proslavio kao sudija u televizijskom takmičenju talenata za biznis. Glasačima je obećao da će kao predsjednik doprinijeti ekonomskom oporavku Irske.

Među kandidatima za predsjednika su bivši ministar u irskoj vladi Michael Higgins, bivši vođa organizacije IRA Martin McGuinnes i bivši univerzitetski profesor i ekspert za  stvaralaštvo Jamesa Joycea, David Norris.