Oružani napad na Srbe na Kosovu neće ostati bez odgovora, poručio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Ako kažemo da ćemo mirno da gledamo šta Albanci rade, onda je to katastrofalna poruka. (Hashim) Thaçi mora da zna da oružani napad na Srbe neće ostati bez odgovora. Ne pretim nikom, ali jasno kažem da će Srbija braniti svoj narod na Kosovu", reka je Dačić u intervjuu srbijanskim "Večernjim novostima".

Dačić je ocjenio da se situacija na Kosovu zaoštrava u vremenskom okviru koji je veoma nepovoljan za Srbiju, posebno u smislu iščekivanja kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

On je podsjetio da je njemačka kancelarka Angela Merkel prilikom posjete Beogradu u avgustu otvoreno rekla da je uslov za nastavak procesa integracije ukidanje srpskih institucija na sjeveru Kosova.

Dačić je dodao i da je Merkelova tada pominjala mogućnost da se Kosovo pretvori u federaciju. "Zašto Kosovo ne bi bilo i federacija", upitala je tada njemačka kancelarka, po tvrdnjama Ivice Dačića.

Iako se zalaže za članstvo u EU, Dačić tvrdi da neće biti "smak svijeta" ako Srbija u decembru ne dobije status kandidata.

"Svake godine su nas, poslije 2000, lagali da ćemo ga dobiti sljedeće godine. Neće ovaj narod da propadne ako ga slažu za još jednu godinu", rekao je Dačić.

Srbija je, inače, molbu za status kandidata za članstvo podnijela u decembru 2009. godine, tako da prije toga institucije EU nisu mogle ni da razmatraju status kandidata, a samim tim ni da obećaju da će ga Srbija dobiti "sljedeće godine".

Govoreći o barikadama na sjeveru Kosova, Dačić je ocjenio da su one protest protiv želje da se granična linija na silu pretvori u granicu.

"Voleo bih da nije bilo razloga da do njih dođe, ali bolje balvani nego da su puške. Kada pominjem 'Oluju' na umu imam neki masovni napad koji bi značio proterivanje ili pogrom Srba. Strepim od tog ishoda", dodao je on.