Pripadnici KFOR-ove jedinice za vezu i osmatranje (LMT) jutros su nešto poslije devet sati prošli oslobođenom saobraćajnom trakom u mjestu Zupče, na teritoriji opštine Zubin potok, sa koje je jutros uklonjena barikada radi prolaska vojnika KFOR-a, kako je to predviđeno odlukom ilegalnih predsednika opština sa sjevera Kosova.
Pripadnici LMT jedinice sa dva džipa su prošla barikadu u 9,10 kako bi otišli do graničnog prelaza Brnjak i proverili prohodnost.

Takozvani predsednik opštine Zubin potok, Slaviša Ristić saopštio je švicarskim vojnicima da je, kao što je najavljeno, oslobođena jedna traka za prolaz KFOR-a, kako bi mogla da snabdjeva svoje jedinice i izvrši zamjenu vojnika.

"Nadam se da će KFOR poštovati našu odluku i da je neće zloupotrebiti. Ponavljam da EULEX neće moći da prolazi dok se ne dogovori sa Beogradom, odnosno dok se ne riješe nesporazumi", rekao je Ristić, napomenuvši da to znači "da EULEX treba da prestane da prevozi kosovske carinike na granične prelaze".
 
On je istakao da je najbitnije da se KFOR vrati svom mandatu a kada to učini neće biti prepreke za saradnju sa stanovništvom. Ristić je zamolio pripadnike Policije Kosova da vojnike KFOR-a prate do prelaza, s obzirom na to da prvi put prolaze tim putem poslije uspostavljanja barikada.

Građani su jutros prije devet sati uklonili dio barikade i tako oslobodili jednu saobraćajnu traku za prolaz vojnika KFOR-a, tako što su sve balvane presložili na jednu stranu puta, omogućivši prolaz drugom trakom.

Kako je bilo i najvljeno, jutros je uklonjen dio barikade i ka Jarinju. Dio barikade postavljene ka graničnom prelazu Jarinje, na sjeveru Kosova prema Srbiji, uklonjen je jutros i oslobođena je jedna kolovozna traka, prenose agencije.