Dva stalna komiteta zakonodavstva u opštini Prizren su u srijedu rasravljali o Nacrtu propisa o upotrebi jezika u opštini Prizren, kroz koji bi se osigurala jednaka upotreba albanskog, srpskog, bosanskog i turskog jezika. Iako su članovi Komiteta za zajednice (KZ) dali prijedlog o upotpunjavanju ovog pravilnika, oni iz Komiteta za Politiku i Finansije (KPF) su ga skinuli sa dnevnog reda sjednice Skupštine Opštine sazvane za četvrtak.

Član Komisije za Politiku i Finansije, Oruč Karadolami, ispred bošnjačke strane NDS, je rekao da je većina članova komiteta bila protiv rasprave propisa o upotrebi jezika, jer prijedlozi od strane Komiteta za zajednice nisu došli na vrijeme.

"Postoje različita mišljenja o tome ko je kriv, ali je važno imati na umu da zbog nedostatka prijedloga Komisije za zajednice, donešena je odluka da se o ovoj tački ne raspravlja na sjednici u četvrtak", rekao je Karadolami. Prema njegovim riječima, stav KPF-a je da ova tačka bude odgoćena za sljedeći sastanak Skupštine opštine Prizren, budući da na adresu KPF-a pristižu prijedlozi Komiteta za zajednice.

Prema nacrtu propisa o upotrebi jezika u opštini Prizren, u svim organima lokalne uprave, zdravstvenim i obrazovnim ustanovama kao i u javnim preduzećima predviđa se da jednaku upotrebu imaju albanski, srpskom, bosanski i turski jezik.

S druge strane, ubrzo nakon završetka sastanka KPF-a okupio se Komitet za zajednice, gdje su izraženi različiti pogledi o sadržaju nacrta Uredbe. Predsjedavajući ove komisije, Enis Subi (KDTP) je predložio da umjesto 12 članova, Nacrta propisa sadrži 20 članova, koji bi po njemu "preciznije definisali korištenje albanskog, srpskog, bosanskog i turskog jezika na lokalnom nivou".

Međutim, navedeni prijedlozi su odbijeni od strane članova komiteta.