Podjela predstavlja preveliku prijetnju po regionalnu stabilnost da bi se razmatrala kao mogućnost, kažu analitičari. Srbi koji žive sjeverno od Ibra još uvijek su u neizvjesnoj poziciji.

Dok spor na sjeveru Kosova ulazi u još jednu sedmicu, izgledi za rješenje koje bi zadovoljilo obje strane su loši. Jedna opcija koja je isključena -- barem oficijelno -- jeste podjela.

"Kosovska vlada čak i ne razmatra opciju podjele, jer je Kosovo jedno i nepodijeljeno," kaže Bekim Çollaku, viši savjetnik kosovskog premijera Hashima Thaçija. "Tako je bilo jučer, danas i zauvijek."

Srbijanska vlada također je javno zauzela stav protiv takve podjele, iako je bilo indikacija da neki u okviru vodstva na to gledaju kao na mogućnost. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pokrenuo je u maju kontroverzu kad je nagovijestio da bi Beograd trebao priznati realnost nezavisnosti Kosova i mjesto toga pogurati odvajanje sjevera.

"Međunarodni odnosi su takvi da je nerealno očekivati da Kosovo ostane dio Srbije," izjavio je on za lokalnu srbijansku mrežu B92, dodavši da "je jedino moguće kompromisno rješenje podjela teritorija."

Njegove izjave kasnije je dopunila predsjedavajuća parlamenta Srbije Slavica Đukić-Dejanović, koja je za dnevnik Danas izjavila kako ministar "nije nikad zagovarao podjelu Kosova, nego povlačenje linije razdvajanja".

Borislav Stefanović, šef beogradskog pregovaračkog tima za razgovore s Kosovom, izjavio je da njegova zemlja ne može prihvatiti nezavisnost, ali da je spremna "iznaći održivo rješenje kojim bi se zaštitili i državni interesi Srbije i Srbi na sjeveru Kosova."

Prema riječima Dragana Popovića, direktora beogradskog Centra za politiku, podjela prosto sobom nosi previše rizika po regionalnu stabilnost da bi se mogla ozbiljno razmatrati.

"To bi praktično značilo da je međunarodna zajednica spremna otvoriti pitanja granica na zapadnom Balkanu, što može dovesti do nasilja, političke nestabilnosti, čak i ratova," kaže on. "Niko u međunarodnoj zajednici nije spreman toliko riskirati."

Za razliku od toga, glavni urednik kosovskog dnevnika Koha Ditore kaže da podjela de facto već postoji, a Beograd želi da je legalizira.

"Ima ih na međunarodnom nivou, čak i među nekim Evropljanima iz država koje su priznale Kosovo, koji misle da bi se nekom vrstom podjele sjevera Kosova, glatke podjele, poput autonomije, ili snažne podjele, poput odvajanja, riješio taj problem," izjavio je Agron Bajrami za SETimes.

Dok je Priština spremna usprotiviti se takvoj politici, dodaje on, njene napore ometa nepostojanje stvarne strategije za proširenje njene uprave na sjever.

Marko Prelec, direktor Međunarodne krizne grupe (ICG) za Balkan, kaže da je prijedlog za podjelu možda bio moguć u jednoj fazi, ali da je ta mogućnost prošla.

"Srbijanska Demokratska stranka (DS) željela je podjelu, ali je čekala predugo da to predloži. Ključni lideri DS-a bili su toliko uvjereni da je plan koji su oni imali na umu -- po kom Srbija priznaje Kosovo u zamjenu za podjelu -- bio toliko dobar da nije bilo potrebe zagovarati ga," izjavio je Prelec za SETimes.

"Veliki gubitnici u svemu ovome su Srbi na sjeveru Kosova, koji očajno žele ostati pod srbijanskom vlašću. Treba razmotriti njihove želje. Niko im u stvarnosti ništa ne objašnjava niti razgovara s njima, što je sramota, jer bi cijela priča o sjeveru trebala u konačnici biti o ljudima koji tu žive," kaže on.