Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hoxhaj postao je prvi visoki zvaničnik jugoistočne Evrope koji je posjetio Egipat nakon zbacivanja bivšeg predsjednika te zemlje Hosnija Mubaraka u februaru. Ta posjeta je predstavljala prvi zvaničan kontakt između dvije zemlje dok arapski svijet prolazi kroz velike promjene.

Poslije izbora u Egiptu, koji treba da počnu za otprilike mjesec dana, Kosovo se nada da će ga nova vlada priznati. Kosovo takođe teži razvijanju bliskijih kontakata sa tranzicionom vladom u Libiji.

Tokom posjete Kairu sredinom septembra, Hoxhaj se sastao sa vodećim predsjedničkim kandidatom, zvaničnicima sadašnje vlade i predstavnicima civilnog društva i vjerskih zajednica.

„Na sastanku sa ministrom Hoxhajem rekao sam da će Egipat brzo priznati nezavisnost Kosova. Nema dileme. Međutim, prvi demokratski izbori treba da budu održani u Egiptu“, rekao je predsjednički kandidat Amr Mousa.

Zamjenik ministra inostranih poslova Petrit Selimi izjavio je za SETimes da Kosovo želi da uspostavi diplomatske odnose sa novim vladama u arapskim zemljama koje su prošle kroz revoluciju, kao što su Egipat, Libija i Tunis.

„Arapsko proljeće je bio važan trenutak jer je omogućilo otvoreniju raspravu ... u zemljama koje ranije nisu bile spremne da razmotre nezavisnost Kosova“, kaže Selimi.

On kaže da sada postoji zamah u islamskom svijetu, koji je uglavnom podstaknut promjenama na Magrebu.

„Stvara se veliki zamah. Prvo je Organizacija islamske saradnje (OIC) ovog ljeta pozvala sve islamske zemlje da priznaju Kosovo. Imali smo dvije runde uspješnih međusobnih posjeta sa Egiptom i imamo redovne kontakte sa tranzicionim vlastima u tim zemljama kako bimo ubrzali proces priznavanja. Optimisti smo da će se to desiti ubrzo nakon izbora ili konsolidovanja demokratskih institucija“, izjavio je Selimi.

Hoxhajeva posjeta, dodaje on, „bila je od fundamentalnog značaja jer se sastao sa preko dvadeset političara, diplomata, poslanika, predsjedničkih kandidata, predstavnika medija i građanskih lidera i, kao takva, znatno je doprinijela razumijevanju pitanja Kosova u Egiptu“.

Međutim, ne žele svi da vide bliskije odnose sa arapskim zemljama.

„Mada je Kosovo već steklo nezavisnost i priznaju ga vodeće države na svijetu, debata o nepriznavanju ... od strane arapskog svijeta je besmislena", izjavio je kosovski pisac Ndue Ukaj za SETimes.

„Kosovo ne bi trebalo da bude dio te organizacije, nego da ostane podalje od nje jer oni ne doprinose kosovskom cilju u pogledu demokratije i tolerancije“, dodaje Ukaj.

Međutim, Selimi je nepokolebljiv i ističe da su neke islamske zemlje doprinijele nezavisnosti i slobodi Kosova, „uključujući zemlje od Turske do Saudijske Arabije i Malezije, da pomjenemo samo neke“.

Politički komentator Faltum Sadiku kaže da je Arapsko proljeće koristilo Kosovu.

„Prvi put je kosovski ministar inostranih poslova mogao da posjeti Egipat; to govori o promjenama koje se događaju i uticaju koji će to imati na Kosovo.“

Tokom posjete, Hoxhaj se takođe sastao sa generalnim sekretarom Arapske lige Nabilom al Arabijem, koji je rekao da će postaviti pitanje priznanja na budućim sastancima Arapske lige.

„Saosjećamo sa narodom i nezavisnošću Kosova. Podržaćemo vas i zatražiti od država članica Arapske lige da priznaju nezavisnost Kosova“, rekao je al Arabi.

Međutim, da li će Kosovo zaista tražiti članstvo u OIK?

„Strateški ciljevi spoljne politike Kosova su članstvo u EU i UN. Kosovo će, neizostavno, pokušati da produbi odnose sa članovima OIK po najboljoj mogućoj platformi za Kosovo“, kaže Selimi, dodajući da njegovo ministarstvo spoljnih poslova „pažljivo prati vijesti iz Egipta i drugih zemalja [koje su blizu priznavanja njegove državnosti] kako bi procjenilo potrebe za daljim diplomatskim prisustvom tamo“.