Premijer Kosova Hashim Thaçi izrazio je očekivanje da će dijalog Prištine i Beograda biti nastavljen, jer je jako važan, a kao najbolje rješenje za sjever Kosova on vidi Ahtisaarijev plan.

"Najbolje rješenje za sjever Kosova je Ahtisaarijev plan. To je jako velikodušan i kreativan dokument, koji sadrži punu zaštitu manjina. Gdje Srbi žive na Kosovu važe ta manjinska prava", objasnio je Thaçi u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir".
Govoreći o dijalogu Prištine i Beograda, Thaçi je rekao da je veoma optimističan da će biti nastavljen.
 
"Rješili smo mnoge tehničke stvari, a kao sljedeće biće riječi o regionalnoj saradnji i saradnji u oblasti energetike i telikomunikacija", dodao je on. Thaçi je ocjenio i da predizborna kampanja u Srbiji ne utiče na dijalog, koji je jako važan i koji će biti nastavljen. Prema njegovim riječima "izbori nemaju nikakav uticaj".

Kada je riječ o međunarodnim misijama, Thaçi je ukazao da je KFOR veoma važan za bezbjednost i stabilnost, dodajući da EULEX, EU i SAD podržavaju Kosovo u izgradnji demokratskih institucija na sjeveru Kosova.

On je rekao da Kosovo primjenjuje sve kriterijume i standarde EU, te da će ovih dana početi i pregovori oko vizne liberalizacije.
 
"Kraj viznog režima i slobodno putovanje će nas učiniti ravnopravnim sa svim Evropljanima. Uvjeren sam da će preostalih pet zemalja EU uskoro priznati Kosovo", naveo je Thaçi.