Posmrtni ostaci bivšeg libijskog lidera Moammera Gadafija sahranjeni su rano jutros na nepoznatoj lokaciji, prenele su agencije. Prema izjavi jednog zvaničnika u vojnom savjetu u Misrati, Moammer Gadafi, njegov sin Muatasim i jedan bliski saradnik sahranjeni su u tajnosti na nepoznatom mjestu.

Sahrani je prisustvovalo nekoliko članova rodbine i zvaničnika, prenosi agencija AP. Gadafi je ubijen u rodnom Sirtu u prošli četvrtak pod još nerazjašnjenim okolnostima.
 
Prema jednoj verziji on je, poslije zarobljavanja, ubijen u unakrasnoj vatri između pobunjenika i njegovih sljedbenika, a po drugoj smišljeno likvidiran od pripadnika pobunjeničkih snaga.
 
Na zahtjev međunarodne zajednice, te okolnosti se sada istražuju. Tijelo Moammera Gadafija je poslije toga danima bilo izloženo u jednoj hladnjači u tržnom centru u Misrati koje su posjetili mnogi njegovi protivnici kako bi se uvjerili da je mrtav i da bi se slikali.
 
Zajedno sa Gadafijem trebalo je da bude sahranjen i njegov sin Motasim, izjavio je ranije jedan zvaničnik.

Ovaj zvaničnik je kazao da s pripadnicima plemena kojem je Gadafi pripadao nije sklopljen dogovor o preuzimanju njegovog tijela.

Gadafijevo tijelo bilo je četiri dana izloženo u Misrati, gde su Libijci mogli da se uvjere da je ubijen, pošto je uhvaćen blizu svog rodnog grada Sirta.

Stražari su juče zatvorili vrata hladnjaka tržnog centra u Misrati, gdje je tijelo bilo izloženo i zabranili pristup građanima, preneo je Reuters. U hladnjaku su bila izložena i tijela Gadafijevog sina i bivšeg šefa vojske.

Višednevno izlaganje tijela lidera koji je Libijom upravljao više od 40 godina izazvalo je podjele među lokalnim stanovništvom, koji tradicionalno sahranjuju mrtve u roku od jednog dana.