Austrijski kancelar Werner Faymann primio je juče u Beču premijera Kosova Hashima Thaçija, koji boravi u Austriji na poziv organizatora Bečkog ekonomskog foruma, čiji je Kosovo član od prije dvije godine i preneo mu da su na Kosovu od značaja napredak u oblasti vladavine prava i borbi protiv korupcije.

"U tome će Austrija i dalje podržati Kosovo”, navodi se u saopštenju iz Faymannove kancelarije nakon sastanka s Thaçijem.

On je dodao da je premijer Kosova naglasio dobre odnose Austrije i Kosova i zahvalio Austriji na učešću u misiji EULEX-a i KFOR-a.

Thaçi se, prema saopštenju iz kabineta austrijskog kancelara, posebno interesovao za saradnju sa austrijskim preduzećima u oblasti energetike i tehnologije za zaštitu životne sredine, kao i u oblasti saobraćajne infrastrukture i turizma.

U saopštenju iz kabineta premijera se navodi da su Thaçi i Faymann razgovarali o odnosima Austrije i Kosova, produbljivanju tih odnosa, austrijskim investicijama na Kosovu i evropskoj perspektivi Kosova.

Thaçi je na sastanku naglasio da je tehnički dijalog Prištine i Beograda za kosovske institucije evropska vrijednost, što će, navedeno je iz Vlade Kosova, značajno uticati na integraciju regiona u Evropsku uniju.

Prema saopštenju iz kabineta Thaçija, austrijski kancelar je izrazio svoje i poštovanje austrijske vlade posvećenosti kosovkog premijera i Vlade Kosova ispunjavanju standarda i kriterijuma za evropske integracije i istakao pozitivan i konstruktivan pristup Kosova u tehničkom dijalogu sa Srbijom.

To, dodao je Faymann, pokazuje zrelost kosovskih institucija prema evropskim integracijama, podvlači se u saopštenju.