Nekoliko posljednjih incidenata, počevši od nedavne masovne tuče i hladnim oružjem ranjavanje više učenika u blizini  O.Š. "Abdyl Frasheri" u naselju Ortakol - kao i prije nekoliko dana povređivanje tri učenika od strane nesavesnog vozača u blizini osnovne škole "Lek Dukagjini" u naselju Baždarana, primoralo je pripadnike regionalne policije u Prizrenu da pooštre bezbjednosne mjere kako bi djelovali preventivno na suzbijanju neželjenih incidenata.

"U sastavu regionalne policije, kancelarija za zajednice, u saradnji sa policijskim stanicama pooštrili smo mjere bezbjednosti. Sada će policija patrolirati ispred škola sa ciljem spriječavanja ovih negativnih pojava što je negativni imidž naših vaspitno-obrazovnih ustanova", kaže Vesel Gashi iz službe za informisanje regionalne policije u Prizrenu dodajući da su formirali posebnu jedinicu za ovu namjenu. 

"Policija Kosova u saradnji sa drugim institucijama, tačnije sa onim koje se bave bezbjednošću dosta su aktivni. U njihovom sastavu ima i onih naših kolega koji će raditi na otkrivanju i suzbijanju prodaje i upotrebe droge kao i druge jedinice koje rade u civilu i patroliraju u blizini škola sa glavnim ciljem da suzbijaju ovakve slučajeve".

Gashi kaže da polilicija na Savjet roditelja gleda kao na glavnu sponu u suzbijanu incidenata. To, po njemu, mora biti još bolje i još funkcionalnije.

"U tom pravcu tražimo i druge mehanizme sa ciljem suzbijanja asocijalnih pojava. Policija, međutim, nema magični štapić kako bi rješila sve ove probleme. I ovom prilikom apelujemo na Savjet roditelja, koji je jedan od glavnih faktora na suzbijanju ovih negativnih pojava, Savjet učitelja, direktore i direktorijat za obravovanje da budu aktivniji. Samo tako možemo postići željene rezultate. 

Uporedivši predhodne sa ovom godinom, a naročito sa posljednjim mjesecima - primjetan je rast remećenja javnog reda i mira od strane nekih učenika osnovnih i srednjih skola", ocjenjuje Gashi.

Sa druge strane zvaničnici opštinskog direktorjata za obrazovanje izjavili su da će preduzeti neophodne mjere protivu onih učenika koje pokazuju nasilno ponašanje.