Predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je u ponedjeljak da u svijetu važi princip po kome je gubitak teritorije kazna za izgubljen rat i da je Srbija kažnjena gubitkom Kosova nakon izgubljenog rata protiv NATO-a.

Drašković je na skupu u organizaciji srbijanskog Helsinškog odbora za ljudska prava naveo primjere Mađarske, čija je teritorija prepolovljena nakon Prvog svjetskog rata, kao i Njemačke i Japana koji su izgubili teritorije nakon Drugog svjetskog rata, i istakao da sve granice uspostavljene u korist pobjednika važe i danas.

"Iz gubitka rata izvire presuda na koju pobijeđeni nema pravo žalbe. Srbija je 1999. godine vodila rat protiv NATO-a, proglašena je krivom za taj rat i izgubila je taj rat. Stigla je presuda u vidu Kumanovskog sporazuma, neumoljivog akta o kapitulaciji po kome je Srbija pristala da se kao poražena povuče sa teritorije cijelog Kosova", rekao je Drašković, pišu srbijanski mediji.

Dodao je da je kapitulaciju Srbije sa sedam pečata ovjerilo i Vijeće sigurnosti UN.

"Nikome na pamet nije palo da se žali na te presude, nijedna poražena zemlja nije tražila da se pitanje granica ponovo razmatra na međunarodnim konferencijama. Jedino smo mi 2006. godine donijeli Ustav u kojem smo rekli da za nas ne važi ono što važi za cio svijet, da smo mi posebni i da hodamo po plafonu", rekao je Drašković koji se zauzeo za prihvatanje Ahtisarijevog plana uz pregovore kojima bi se poboljšale neke tačke tog i dobio "Ahtisari plus" za sjever Kosova i garancije EU za njegovo sprovođenje.

"Ako bi to sutra predložili, 9. decembra Srbija bi dobila i status kandidata za EU i datum pregovora. Ako se nastavi ovako, izgubićemo kandidaturu i neka niko ne govori da ćemo je dobiti ako se ovako nastavi", rekao je Drašković.

Dodao je da "pobunjenike" na sjeveru Kosova baš briga za Srbe južno od Ibra, a da "patriote i mileševski crni anđeli" dobro znaju da su cijela srpska kulturna i duhovna baština južno od Ibra, dok su "balvani jedina duhovno-historijska vrijednost" sjeverno od Ibra.