Hosni Mubarak, svrgnuti egipatski predsjednik kome se sudi zbog ubistva civila i zloupotrebe položaja u kritičnom je stanju.

Mubarakovo zdravlje se znatno pogoršalo otkako je u pritvoru, tako da je u sudnicu dovožen u ambulantnim kolima, a i samo suđenje je pratio iz kaveza, u kom je ležao na bolničkom krevetu.

"Rusija danas" je objavila, pozivajući se na svoje izvore u Egiptu, da se Mubarakovo zdravlje pogoršalo nakon vijesti o Gadafijevoj smrti.

Bolnički izvori u Kairu demantovali su navode da je Mubarak u petak doživeo kliničku smrt, preneli su danas neki egipatski mediji. Ti izvori precizirali su da je Mubaraku bio ubrzan puls i povišen krvni pritisak, pošto je saznao da je bivši libijski lider Moamer Gadafi ubijen, preneo je državni list "Al Ahram".

"Al Ahram" i još neki egipatski mediji u petak su javili da je Mubarak gotovo doživeo infarkt pošto je, iz svoje bolničke postelje u vojnoj bolnici u Kairu, na televiziji video snimke ubijenog Gadafija, zbog čega su mu ljekari dali sedative.

Neki mediji naveli su i da je Mubarak tada doživeo kliničku smrt, ali mu je poslije intervencije ljekara stanje stabilizovano.

Protiv Mubaraka, koji se nalazi na bolničkom lječenju, vodi se proces zbog izdavanja naređenja vojsci da puca na demonstrante tokom protesta u egipatskoj prestonici.