Srbi iz Bujanovca zgroženi jer se u ovoj opštini uveliko prodaje piće s deklaracijom na albanskom jeziku.

"Na autobuskoj stanici u Bujanovcu kupio sam flašu "Coca-Cola Zero" od dva litra i šokirao se kad sam video da se na njoj nalazi deklaracija na albanskom jeziku! - ispričao je Zoran Stanković iz Bujanovca, jedan od nekoliko građana ove opštine s juga Srbije koji su kontaktirali list "Kurir", kako bi se požalili na isti problem, prenosi Express.

"Kako je moguće da se u našoj zemlji nalaze proizvodi na albanskom jeziku?! Tek ispod deklaracije na albanskom malim slovima nešto piše na srpskom. Koliko ja znam, predstavništvo „Coca-Cole“ za našu zemlju je u Zemunu, a ne u Tirani! Sačuvao sam etiketu i namjeravam da se žalim", priča Zoran.

Nadliježni iz kompanije „Coca-Cola Helenik“ tvrde da se na njihovim proizvodima nalaze deklaracije na srpskom jeziku koje sadrže informacije zahtjevane propisima Republike Srbije.

"Na nekim deklaracijama nalaze se i informacije na jezicima koji se pretežno koriste na tržištu ili dijelu tržišta na kojem se proizvode i distribuiraju, što je, zbog ekonomičnosti, sasvim uobičajena praksa većine proizvođača. Moguće je da se nalaze određene informacije na albanskom jeziku, što bi značilo da su namjenjene prodaji na teritoriji Kosova", rekao je jedan zvaničnik "Coca-Cole.

Ministarstvo trgovine: Kazna i do milion dinara

Nadliježni iz Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede nisu precizno odgovorili na konkretno pitanje da li će "Coca-Cola" platiti kaznu, ali su objasnili da po Zakonu o trgovini deklaracija može sadržati pojedine podatke na stranim jezicima, ali da svi podaci moraju biti navedeni na jasan i čitljiv način na srpskom jeziku.

"Kazna za prekršaj pravnog lica ako prodaje robu s neurednom ili nepropisnom deklaracijom može iznositi od 100.000 do 1.000.000 dinara", objasnili su nadliježni iz resornog ministarstva.

Dok s duge strane, Vera Vido, predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača, kaže da deklaracije mogu biti na albanskom jeziku ako se roba doprema drugim kanalima na tržište Srbije.

"Ako se roba uvozi, neophodno je da uvoznik za našu zemlju stavi cijelu deklaraciju na srpskom jeziku. Ako toga nema, to može da znači da je roba stigla ilegalnim kanalima u Bujanovac", smatra Vido.