Visoka stopa nezapošljenosti na Kosovu je problem u porastu, dok građani kažu da institucije ne preduzimaju nikakve potrebne korake da bi rješili ovaj problem. Oni kažu da samo smanjenjem korupcije i stranim investicijama u zemlji moguće je rješiti ovaj problem.

Posljednji podaci ekonomskih prganizacija na Kosovu pokazuju da nezapošljenost ostaje jedan od glavnih problema u zemlji. Prema podacima Instituta Finansija Kosova kaže se da preko 43 posto građana je nezapošljeno.

Građani smatraju da stimulacija malih i srednjih biznisa će pomoći u smanjenju nezapošljenosti. Oni takođe kažu da će bez ekonomskog razvoja biti veoma teško smanjiti nezapošljenost.

Basrija, građanin Prištine, kaže da visoka stopa nezapošljenosti je rezultat nemara i nedostatka interesa za rješavanje ovog problema od strane lokalnih institucija.

Dok Izet Zhuja smatra da visoka stopa nezaposlenosti je postala "gangrena" našeg društva, i ovom problemu institucije ne pridaju mnogo pozornosti u praksi.

Posljednjih godina na Kosovu, prema ekonomskim pokazateljima, nije bilo smanjenja nezapošljenosti. Prema njima, na tržištu rada u našoj zemlji ulazi do 35 hiljada mladih ljudi, dok tržište "prihvata" 4-6 hiljada radnika godišnje. U međuvremenu, vladini dužnosnici su već rekli da rade sve što je u njihovoj moći na rješavanju postojećih socijalnih i ekonomskih  problema u zemlji.