Predsjednik Liberalno demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović izjavio je danas da je uzrok problema na sjeveru Kosova pogrešna politika u Beogradu, koja je predugo tolerisala samozvane lidere Srba na tom području i ohrabrivala njihove ambicije.

Jovanović je agenciji Tanjug izjavio da je predugo ignorisana činjenica da je sjever Kosova jedini komad zemlje u Evropi na kojem 12 godina nema zakona i da su stvorene vrlo opasne i moćne strukture koje se suprotstavljaju svakom pokušaju uvođenja reda.

On je podsjetio da je samo prije nekoliko dana poslata poruka Srbima na barikadama da vlast u Beogradu podržava njihove proteste i blokade, uz obećanje da mogu da računaju na političku i ekonomsku podršku.

Zbog toga se, prema njegovim riječima, izlaz ne može tražiti u stavu predsjednika Srbije Borisa Tadića da treba omogućiti normalno kretanje misiji Eulexa na sjeveru Kosova.

"Jasno je da predsjednik nema mogućnost da donosi operativne odluke koje bi bile sprovedene na sjeveru Kosova, ali je baš zbog toga na vreme trebalo promjeniti politiku, ne donositi besmislene deklaracije poput posljednje iz jula, oštro se suprotstaviti političkim ispostavama antievropskih partija iz Beograda koje kontrolišu takozvane institucije na sjeveru", kazao je Jovanović.