Zamjenica premijera Mimoza Kusari-Lila dala je jedno ambiciozno obećanje. Ona je rekla da će do 2014. godine doći do povećanje ekononomskog razvoja za 8 posto, kao i pad nezapošljenosti za 10 posto, piše indeksonline.

Ova obećanja Kusari-Lila je dala na Forumu na temu: "Objektive i prioriteti plana za Ekonomske vizije Kosova 2011-2014. i detaljna dostignuća". Na forumu su učešće uzeli i ministri Vlade Republike Kosova kao i predstavnici Civilnog sektora i predstavnici biznisa.

Zamjenica premijera Mimoza Kusari-Lila je na otvaranju Foruma rekla da je cilj ovog plana ubrzanje razvoja na Kosovu, posebno se isvrćući na ekonomski razvoj.

Prema riječima zamjenice premijera Kusari-Lila razvoj Plana će se bazirati na četiri glavne stavke: ekonomski razvoj, dobru vladavinu, razvoj ljudskog kapitala i socijalnog staranja.

U tom smislu, temeljni ciljevi Republike Kosovo su da se od 2012. i za vrijeme kratkoročnog perioda, tj. do 2014, postigne povećanje ekonomskog razvoja za sedam do osam posto, i smanji nezapošljenosti u mjeri od 8 do 10 posto, od broja registriranih nezapošljenih osoba.

"Svjesni smo i pri tom smo stavu da je neformalni sektor na Kosovu sektor s vrlo značajnim postotkom u ekomoniji Kosova, a time i smanjenje nezapošljenosti obrazlaže se i sa efektivnom registracijom koja će doći povećanjem prelaska sa neformalne ekonomije na formalnu, zajedno sa smanjenjem nezapošljenosti koja će se desiti kao rezultat generisanja novih radnim mjesta", rekla je zamjenica premijera Kusar-Lila.