Imena osumnjičenih za ubistvo policajca Envera Zymberija očekuje se će se uskoro pojaviti na službenim stranicama Interpola.

Okružno Tužilaštvo u Mitrovici je predalo zahtjev Sudu za izdavanje međunarodnih potjernica i u toku narednih dana se očekuje da bude potpisano od strane sudije kako bi kasnije bilo adresirano sekretarijatu Interpola u Lionu, Francuska, saopštilo je izvor Koha Ditore iz Suda. Zahtjev Tužilaštva je u petak potvrdio i glavni tužitelj Shyqyri Syla.

Istrage na Kosovu za njihovo hapšenje do sada nisu dale rezultata, a nalog za njihovo hapšenje je pušten još prije pet sedmica od strane Okružnog suda u Prištini. Izvori iz Policije su rekli da ljudi za kojima se traga, Ratomir Božović, poznat kao "Dude", Radovan Radić, Milovan Vlašković, Slobodan VUčinić, Dušan Jovanović i Ratomir Kasalević, se ne nalaze na Kosovu, već da se kriju negdje u Srbiji. Ta činjenica, prema ovom izvoru, je dovoljna da Sud izda međunarodnu potjernicu, koja će obavezati Srbiju, kao člana Interpola, da istraže slučaj kako bi osumnjičeni bili uhapšeni.

Policija Kosova kao i EULEX-a su već nekoliko nedjelja zaredom u potrazi za šestero osumnjičenih za ubistvo policajca Envera Zymberija, koje se desilo 26. jula na sjeveru Kosova. Njegovo ubistvo se desilo dan nakon početka akcije za uspostavljanje kontrole na dva granična prelaza na sjeveru. Nalog za njihovo hapšenje je izdao Okružni sud u Mitrovici na zahtjev Tužilaštva.

Od ubistva policajca Zymberija, četiri mjeseca ranije, situacija na sjeveru Kosova se nije nimalo promjenila. Lokalni Srbi potpomognuti od državnih struktura Srbije koje djeluju i na Kosovu nastavljaju i dalje sa protivljenjem uspostavljanja državnih vlasti Kosova u tom djelu zemlje.