Međunarodna krizna grupa pozvala Brisel da ne podržava nasilne akcije u rješavanju problema na Kosovu, a Beograd da bude konkretniji u planovima.

Istovremeno, ta grupa upozorava i da konfrontacija na sjeveru Kosova može da eskalira u svakom trenutku.

Kako prenosi njemački radio Deutsche welle, MKG očekuje od Brisela da se ne upušta u strategiju nasilnog rješavanja problema, dok od Beograda očekuje da jasno kaže šta tačno radi i koju politiku zastupa kada je sjever Kosova u pitanju.

Direktor programa za Balkan MKG Marko Prelec rekao je da očekuje nastavak pregovora Prištine i Beograda u novembru, ali smatra da eventualni novi dogovori neće imati odjeka na situaciju na terenu.

On je predložio pokretanje novog dijaloga, u kome će pored predstavnika Prištine i Beograda učestvovati i predstavnici sjevera Kosova, a u okviru kojeg će se tražiti odgovori koji bi odredili dalji život ljudi na tom području.

Prelec rekao je da je pitanja prelaza na sjeveru Kosova i barikada neophodno rješiti dogovorom i mirnim putem.

"Počela je borba živaca i takmičenje u strpljenju. KFOR može da uklanja barikade, a lokalni Srbi da grade nove. Najbitnije je da ta borba ostane mirna, da ne dođe do tragične eskalacije, do koje bi moglo prilično lako doći", upozorio je Prelec.

On je naglasio da je dogovor neophodan i u rješavanju pitanja uprave na sjeveru Kosova i odnosa sjevera Kosova sa Prištinom sa jedne i sa Beogradom sa druge strane.

U MKG smatraju da je ova akcija i započela kako bi pokrenula dijalog oko tih pitanja sa mrtve tačke, naveo je njemački radio.

Odgovornost da ne dođe do eskalacije imaju obje strane, rekao je Prelec, dodajući da je "tragična" vijest o incidentu kod Peći, gdje je Albanac ubio jednog i ranio dvojicu Srba.

"Kada napetost raste između Srba i međunarodne zajednice, a Kosovo vidi da je međunarodna zajednica stala u odbranu teritorijalnog integriteta Kosova i vidi da se Srbi tome opiru, tada raste i tenzija u enklavama na jugu. Ima puno tačaka gdje može doći do krvoprolića", ocjenio je Prelec.