Šef misije EU u Srbiji Vincent Degert " izrazio je nadu da srpske vlasti mogu da ubjede građane na sjeveru Kosova da barikade nisu rješenje.

Takođe, on je odbacio mogućnost da se "pregovara o srpskim uslovima i o barikadama"

Degert je ocjenio da se iz deklaracije Srba sa sjevera Kosova "ne vidi ni rješenje, ni volja da se dođe do realističnog rješenja u trenutnoj situaciji.

"Situacija sa barikadama je neodrživa, jer su prolazi već mjesec dana blokirani", rekao je on, uvjeren da će Kfor i Eulex pronaći rješenje.

Šef misije EU u Srbiji je dodao da u ovom trenutku ima konatakata između svih strana koje su uključene u proces i da postoji nekoliko izlaza iz ove situaciji.

On smatra da je najbolje imati povjerenje u volju srpskih vlasti da pitanje barikada na sjeveru Kosova bude rješeno na nekonfliktan način.

Degert je konstatovao da ne može da se razgovara pod pritiskom barikada, ali i izrazio nadu da će uskoro biti moguće ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine.

Govoreći o šansama da Srbija u decembru dobije status kandidata za članstvo u EU on je rekao da su "svi ciljevi koji su pred Srbiju postavljeni u okviru mišljenja i preporuke Evropske komisije, dostižni u narednih nekoliko nedjelja".