Veća autonomija za sjeverno Kosovo i zaštita Srba južno od Ibra smanjila bi tenzije u odnosima Albanaca i Srba. Teško se može očekivati da će Beograd formalno priznati Kosovo u narednih pet do 10 godina, smatra kanadski profesor historije i političke sociologije Lenard Koen.

Veća autonomija za sjeverno Kosovo i zaštita Srba južno od Ibra možda je najbolji način za popuštanje tenzija i poboljšanje odnosa između Srba i Albanaca, smatra kanadski profesor historije i političke sociologije Lenard Koen.

U intervjuu radiju Slobodna Evropa, Koen je rekao da se Srbija suočava sa teškim izazovom oko Kosova na putu ka EU, dodajući da se teško može očekivati da će Beograd formalno priznati Kosovo u narednih pet do 10 godina, ali da postoje različiti načini da se uvaži nova realnost.

"Članice EU će vjerovatno procjenjivati u kojoj mjeri je Srbija prihvatila realnost kako u odnosima sa susjedima tako i bilateralnim odnosima sa Prištinom, drugim riječima, koliko se Srbija približila de jure priznanju Kosova", naveo je on.

Takav pristup Srbije bio bi nagrađen, smatra Koen, pa bi se izbegao veto na njen prijem u EU.

On smatra da tenzije na sjeveru, tačnije pitanje pozicije Srba predstavlja veliki problem i da to veoma osjetljivo pitanje mora biti rješeno u odnosima Prištine i Beograda da bi Srbija ostvarila napredak ka dobijanju statusa kandidata za EU.

"Pritisak iz Brisela nije usmjeren na to da Srbija prizna Kosovo - to nije uslov - već da nastavi dijalog i ostvari napredak", naveo je Koen.