Pomoćnik državnog sekretara SAD Philip Reeker ocjenio je da razvoj dijaloga Kosova i Srbije ima ključnu ulogu u izgradnji političke stabilnosti, saopšteno je danas iz kabineta zamjenika premijera Kosova Slobodana Petrovića, koji boravi u Vašingtonu.

"Razvoj dijaloga između Kosova i Srbije ima ključnu ulogu u izgradnji političke stabilnosti", kazao je Reeker i dodao da SAD sa velikom pažnjom prate sva dešavanja na Kosovu.

Petrović, koji boravi u višednevnoj posjeti SAD, sa Reekerom je razgovarao "o procesu decentralizacije, situaciji na sjeveru Kosova i potrebama za vladavinom prava i bezbjednosti", navodi se u saopštenju.

Zamjenik premijera je Reekera upoznao sa napretkom koje je Kosovo postiglo u mnogim oblastima i potrebom da se realizuje proces decentralizacije i formiraju nove opštine.

Petrović je u razgovoru ukazao da je "potreba sprovođenja decentralizacije na sjeveru Kosovo neophodna", kao i da je "situacija na sjeveru Mitrovice najkritičnija" te da u rješavanju problema nema vremena za gubljenje.

Petrović je ocjenio da su građani sjeverne Mitrovice taoci nepravedne politike i da oni zaslužuju bolji život, podršku i sigurnost.