Na sastanku četiri opština na sjeveru održanom danas u Zubinom Potoku, poslanici su jednoglasno obavezali predsjednike opština da u razgovorima sa predstavnicima KFOR-a iznađu zajedničko rješenje oko transporta vojnika na sjeveru Kosova, ali i to da ne žele da dopuste transport carinika i kosovskih policajaca na granici.

Izvori Kosovapress-a unutar ovog sastanka su obavjestili da su poslanici izrazili svoje neslaganje da se realno stanje na terenu izmjeni nasiljem, kao i to da su zatražili da se stanje na sjeveru Kosova vrati kako je bilo prije 25. jula.

”Oni traže vraćanje jednog djela vojske i policije Srbije na sjeveru Kosova, vraćanje UNMIK-a na mjesto EULEX-a, kao i to da se razgovori između Prištine i Beograda vode pod pokroviteljstvom Orhanizacije Ujedinjenih nacija, a da se dosadašnji sporazum ne implementira, jer ruši interese Srba", rekao je ovaj izvor, dodajući da su prisutni poslanici insistirali takođe da sjever Kosova ostane u sastavu Srbije, prenosi Koha Ditore.

Nakon sastanka, predstavnici Srba su otišli na sastanak sa predstavnicima KFOR-a. Sa njima nije i komandant KFOR-a, Erhard Drewes, za koga se izvještava da se nalazi na graničnom prelazu 31 i sastao se sa lokalnim Srbima koji su na barikadama.

S druge strane portal indeksonline prenosi da Hajredin Kuçi, zamjenik premijera na pitanje o srpskim upozorenjima da će osloboditi puteve samo za KFOR a ne za sve, dao je odgovor da da će putevi biti slobodni za sve.