Ekonomski interes je natjerao Bosnu i Hercegovinu da direktno komunicira sa institucijama Kosova. Budući da kosovske vlasti ne poduzimaju ništa kako bi otklonili odluku o mjerama na carinjenje robe od 10% koja dolazi iz Bosne i Hercegovine, ministar Poljoprivrede BiH Jerko Ivanković je bio primoran da uputi direktno pismo Ministarstvu Trgovine i Industrije Kosova.

U pismu koje KTV je uspio osigurati iz Bosne, stoji da je Ministarstvu trgovine i Industrije upućen zahtjev da u što skorije vrijeme razmotri uklanjanje recipročnih mjera.

U ovom pismu, koje je s istim sadržajem upućeno i UNMIK-u, izvještava se Ministarstvo da nakon sastanka sa Specijalnim zajedničkim komitetom zadužen za saradnju sa CEFTA donešena odluka o priznavanju pečata, koje je priznao i UNMIK.

"Ovim su ispunjeni svi uslovi  potrebni za uklanjanje odluke kosovske vlasti pod oznakom 'Odluka o načelima uzajamnosti u trgovinskim odnosima' u odnosu na robu koja dolazi iz Bosne i Hercegovine", stoji u pismu.

Ovim pismom ministar Ivanković očekuje da će odluka o uklanjanju reciprociteta biti u skorije vrijeme. KTV takođe saznaje da će o ovme biti riječi na sastanku Vlade Kosova u četvrtak.