Vlada Kosova je usvojila strategiju za iskorenjivanje trafikinga, a juče je otvorena i besplatna telefonska linija za žrtve trgovine ljudima i nasilja u porodici.

Prema posljednjem godišnjem izvještaju State Departamenta o borbi protiv trgovine ljudima, Kosovo ne ispunjava u potpunosti minimum standarda za iskorenjivanje ovog problema, ali prema riječima Saše Rašića zamjenika ministra policije i kosovskog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima, kosovske institucije rade na tome da suzbiju ovaj problem. U tom cilju je usvojena i nacionalna strategija za borbu protiv trafikinga.

“Strategiju smo nedavno usvojili i u njenom fokusu su četiri osnovna cilja, preventiva, krivično gonjenje počinioca ovih krivičnih dijela, zaštita žrtava trgovine ljudima i zaštita djece koja su često na meti kriminalaca”, kazao je Rašić.
 
Uz pomoć Misije OSCE-a na Kosovu, otvorena je i pomoćna telefonska linija za žrtve trgovine ljudima, ali i nasilja u porodici. Vršilac dužnosti šefa Misije OSCE-a na Kosovu, Susan Heinz je istakla da je trgovina ljudima jedan od gorućih problema današnjice.
 
“Osim što predstavlja ozbiljan fenomen organizovanog kriminala, trgovina ljudskim bićima takođe uključuje i glavne povrijede osnovnih ljudskih prava, uključujući pravo na slobodu, bezbjednost i prava na život”, kazala je Heinz.
 
Od početka godine policija Kosova je identifikovala 26 žrtava trgovine ljudima, dok je sudski procesuirano 148 slučajeva. Najveći broj žrtava na Kosovu su djeca prinuđena na prosjačenje.
 
“Ono sa čime se danas suočavamo na Kosovu jeste da je mali broj trgovine ljudima sa ciljem seksualne eksploatacije. Najviše je slučajeva u kojima su maloljetnici prisiljeni da rade. Priština je puna djece koja prose ili dece koja prodaju cigarete”, kazao je Rašić.
 
Trgovci ljudima vrbuju svoje žrtve tako što zloupotrebljavaju njihovu ranjivost i nadu u bolju budućnost. Portparol misije OSCE-a Nikola Gaon ističe da žtrve trgovine ljudima najčešće potiču iz porodica sa nižim socijalnim statusom. 

“To se uglavnom dešava nakon davanja raznih obećanja, da se radi o nekom dobro plaćenom poslu na Kosovu ili u drugoj zemlji i obično se ta obećanja nažalost nikada ne ostvare već žrtve budu robovi ljudi koji njima eksploatišu da bi na njima zarađivali”, kazao je Gaon.
 
Za promociju telefonske linije za pomoć žrtvama Misija OSCE-a na Kosovu i Kancelarija koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima u narednih mjesec dana će sprovesti kampanju javnog informisanja. U sklopu kampanje koja je počela juče, kada se obilježava Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, u Muzeju u Prištini organizovana je i izložba radova učenika osnovnih škola na ovu temu.

Na broj 080011112 se mogu javiti svi oni koji žele da se informišu ili prijave neki ovakav problem, bez obzira na starost, pol i nacionalnost.