Konvoji KFOR-a nisu uspjeli u utorak da izvrše snabdjevanje svojih vojnika koji se nalaze pored puteva ka graničnim prelazima Jarinje i Brnjak jer su naišli na otpor demonstranata koji su bili izašli na putevima na sjeveru Kosova, saopšteno je iz KFOR-a.

“Razočaran sam ovim ishodom. Sjever nije pristao na zahtjev za uklanjanje blokada na putevima; međutim, nadam se da će predstojeći sastanak na sjeveru dovesti do pozitivnog rezultata. KFOR je spreman i odlučan da preduzme akciju u ime slobode kretanja ukoliko opštinski sastanak u srijedu ne donese zadovoljavajuće rezultate. Usredsređeni smo na omogućavanje normalnog života civilima,” kazao je general major Erhard Drews, komandant KFOR-a.

Sa druge strane, Srbi na sjeveru zatražili su više vremena od KFOR-a kako bi donjeli odluku o kretanju KFOR-a po opštinama na sjeveru.

Jedan od predstavnika Srba iz sjeverne Mitrovice, Krstimir Pantić, naveo je da će tzv. Skupština opština na sjeveru u srijedu odlučiti o prijedlogu da se vojnicima KFOR-a omogući periodično kretanje na sjeveru, kako bi se dostavile osnovne životne namjernice vojnicima.

"Ali to nikako ne znači da oni imaju potpunu slobodu kretanja i da se mogu šetati sjeverom. Jer za sada ni Srbi nemaju slobodu kretanja. Srbi ne mogu preko administrativnih prelaza da idu u centralnu Srbiju već su prinuđeni da koriste alternativne puteve. Tako da smatram da je to jedan kompromis koji će odbornici prihvatiti prije svega predložiti sutra na sjednici“, kazao je Pantić.

Radio Slobodna Evropa