Razmjena približno jednakih dijelova teritorije i stanovništva između Srbije i Kosova mogla bi da ojača dugoročnu stabilnost regiona, ocjenio je republikanski kongresmen u SAD Dana Rohrabacher u analizi objavljenoj u listu Wall street journal-u, prenosi Kosova Sot.

Srbija nastavlja i dalje sa odbijanjem priznanja Kosova kao nezavisne države i da podržava Srbe koji su većinsko stanovništvo na sjeveru Kosova. Tokom posljednjih mjeseci Srbi podržani od strane Beograda su postali agresivni i nasilni prema kosovskim institucijama, koje ne žele priznati.

Barikade su dio kampanje Srbije kako bi nastavili embargo na kosovske proizvode, koji je uveden nakon proglašenja nezavisnoti Kosova, 2008. godine.
 
Kako je ukazao Dana Rohrabacher, da bi se spriječilo ponovno krvoproliće na Balkanu, potrebno je pokrenuti novu inicijativu za postizanje mira "kojom bi se našla rješenja za uzroke sukoba".

Međunarodna zajednica bi zato prvo trebalo da prizna da bi "učvršćivanje neformalne podjele sjevernog Kosova" moglo da uništi sve što je do sada učinjeno u obnovi Kosova, njegovih institucija i ekonomije, prenosi list.

"Zatim bi trebalo primjenom nove, hrabre strategije, kosovskim Srbima priznati pravo na samoopredjeljenje, uz poštovanje suvereniteta Kosova", rekao je Rohrabacher i dodao da, kao što Albanci treba da imaju nezavisnost koju žele, "tako bi i većina stanovništva na sjeveru Kosova trebalo da bude dio Srbije, ako to želi".

"Jedno od rješenja koje bi bilo u skladu s pravu na samoopredeljenje i koje bi učvrstilo dugoročnu stabilnost bila bi pravedna razmjena približno jednakih dijelova teritorije i stanovništva između Srbije i Kosova", objasnio je.

"Ne sjeveru Kosova Srbi bi, ako bi se na to izjasnili glasanjem, trebalo da budu prebačeni pod suverenitet Srbije. Istovremeno bi većinski albansko stanovništvo na jugu Srbije moglo da postane dio Kosova, ako tako odluče. To bi omogućilo svim stranama priliku za jednaku razmjenu, zasnovanu na pravednosti i samoopredjeljivanju obeju strana", dodao je američki kongresmen.

On je ukazao i da se slaže sa bivšim koordinatorom Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhardom Busekom, da iako Brisel i Vašington kažu da se granice ne mogu mjenjati, ako bi "Priština i Beograd sklopili dogovor, onda bi se i Evropljani i Amerikanci sa tim složili".

Razmjenom zemlje, zasnovanoj na pravima obje strane na samoopredjeljenje, Beograd, Priština i njihovi partneri sa Zapada mogli bi da dovedu do napretka u status quo i pomognu u rješavanju problema mirnim putem, umjesto da se njihovim ignorisanjem konačno izazovu sukobi, zaključio je Rohrabacher.