Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobar, biće obilježen danas i na Kosovu. OSCE u saradnji sa MUP-om Kosova otvara novu SOS liniju za pomoć žrtvama nasilja.

Vršilac dužnosti šefa Misije OSCE-a na Kosovu, Susan Heinz, zamjenik ministra unutrašnjih poslova i koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, Saša Rašić, i tužilac Kosova, Laura Pula, danas će pustiti u funkciju novu liniju za pomoć žrtvama trgovine ljudima i nasilja u porodici.

Nakon puštanja u funkciju nove SOS linije biće otvorena izložba slika srednjoškolaca nastalih tokom mjeseca borbe protiv trgovine ljudima na Kosovu, od 20. septembra do 20. oktobra.

Prema posljednjem izvještaju State Departamenta Kosovo je zemlja porijekla, tranzita i krajnja destinacija za trgovce ljudima, a većina žrtva, koje su prisiljene na prostituciju, su iz istočne Evrope, uključujući Moldaviju, Poljsku i Albaniju.

Posljednji slučaj trgovine ljudima na Kosovu zabilježen je avgusta ove godina kada je Policija Kosova uhapsila 19 osoba, šest makroa i 13 prostitutki, u okolini Gnjilana pod sumnjom za trgovinu ljudima i prostituciju.