Odluka Vlade Kosova o uvozu starih automobila do 13 godina, učinilo je da se povečća interesovanost građana Kosova o uvozu vozila iz različitih zemalja zapadne Evrope, prvenstveno iz Njemačke, prenosi Telegrafi.

Glasnogovornik Carine Kosova, Adriatik Stavileci, je rekao da je za dva mjeseca uveženo preko četiri hiljade vozila, koje je budžetu Kosova donijelo preko sedam miliona Eura.

"Nakon ove odluke samo u junu i avgustu je uveženo preko četiri hiljade vozila", rekao je Stavileci.

"Predvidjeli smo da sakupimo oko 20 miliona eura od ove odluke Vlade, ali vidjećemo kakav će biti trend do kraja godine", ponovio je on.

Odluka Vlade Kosova, što starije vozilo, veća će biti i akciza i za vozila sa kilometražom ooo nema akcize, data je mogućnost građanima da biraju. Vozila od 2000 kubika do osam godina starosti imaju akcizu od 500 eura, one od 9 godina 700 eura, 10 godina 800 eura, 11 godina 900 eura, 12 godina 1000 eura, 13 godina 1100 eura. Vozila preko 2000 kubika imaju veću akcizu.

Na primjer, vozilo starije od 13 godina sa preko 2000 kubika ima plaća akcizu od 1500 eura. Promjenom ove akcize Vlada namjerava da inkasira oko 20 miliona eura, koje su veoma dobrodošle za ovogodišnji budžet.

Vlada je prijedlogom o promjeni akcize i dopuštanjem uvoza vozila starija od osam godina obrazložila da će građani imati koristi, takođe i budže Kosova dobija, povećaće se sigurnost na putevima, kao i poboljšanje ambijenta.