Samo u posljednjih deset godina Srbija je na osnovu negativnog prirodnog priraštaja godišnje gubila više od 20.000 građana, prvi su i nezvanični rezultati popisa.

Podatak koliko je stanovnika napustilo gradove, sela, opštine u potrazi za boljim životom mogli bismo dobiti nakon objavljivanja konačnih rezultata poslije 15. novembra. Sudeći prema podatku da Beograd godišnje dobije više od 10.000 novih žitelja, čini se da je prestonica za mnoge jedna od najprivlačnijih destinacija za život.

Popis je zvanično završen, a već prvi preliminarni podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZZS) pokazuju da je statistika centralne Srbije najčešće u minusu. Osim Beograda koji je u protekloj deceniji dobio više od 150.000 stanovnika, u ostatku zemlje gotovo da nema grada, opštine ili naselja u kojima se bilježi pozitivan trend. Samo u jablaničkom okrugu je za deset godina broj stanovnika smanjen za oko 20.000.

Prema posljednjim rezultatima popisa stanovništva, broj stanovnika u Srbija je 7.387.367 ljudi, ili oko 200 hiljada manje. Prosjek se izračunava posljednjih deset godina, dok stručnjaci za demografiju kažu da će se smanjenje broja Srba nastaviti s još većim tempom u narednim godinama. Ovaj negativan trend zabrinjava institucije Republike Srbije, između ostalog, i zbog toga što se mladi parovi rađaju sve manje djece.