Okupirajmo Wall Street prerastao u globalni pokret koji će srušiti sadašnji sistem, tvrde svjetski analitičari. Globalni protest, takozvani marš ogorčenih protiv aktuelnog sistema, koji je u 951 gradu u 82 države održan prije dva dana, mogao bi da sruši kapitalizam, ocjenjuju analitičari.


Ostali na ulicama

Stručnjaci ističu da su sporadične demonstracije po svijetu prerasle u globalni pokret, koji je sada nezaustavljiv.

Svoju tezu analitičari potkrepljuju činjenicom da se u sve više zemalja demonstranti svakodnevno organizuju. Tako je, nakon masovnog okupljanja prije dva dana, oko 250 demonstranata prenoćilo ispred Katedrale Svetog Pavla u centru Londona i obećalo da će ostati tu dok god bude moguće, kako bi prema bankarima i političarima pokazali bijes zbog ekonomske krize. Po uzoru na kolege iz Njujorka, koji nedjeljama kampuju u parku na Wall Streetu, Britanci su ispred katedrale postavili oko 70 šatora, i namjeravaju tu da ostanu.

Slično su postupili i Španci, koji su prenoćili na trgu Puerta del sol, gdje su u maju započele masovne demonstracije. Nakon protesta u subotu, i u Sloveniji je grupa učesnika provela noć pred Ljubljanskom berzom, gdje je postavljeno oko 20 šatora.

Sljedeći put haos

Građani Berlina pokušali su da ostanu tokom noći na gradskom trgu, ali policija ih je spriječila u tome. U međuvremenu, hiljade članova pokreta Okupirajte Wall Street koji nedjeljama protestuju u Njujorku ne odustaju od protesta.

Pored toga, svijetski mediji ocjenjuju da je u subotu na ulice izašao ogroman broj ljudi i da bi sljedeći takav globalni protest mogao biti još masovniji. Analitičari upozoravaju i da bi na ulicama velikih gradova mogao da se ponovi rimski scenario od prije dva dana, kad su se mirne demonstracije pretvorile u divljanje.

Maska simbol revolucije

Kao i svaka revolucija, i ova najnovija, pobuna na Wall Streetu dobila je svoj simbol - masku Gaja Fouksa, koji je 1605. hteo da ubije kralja. Maska je postala poznata 1982, kad je izašao strip „V za Vendetu“, a još poznatija 2006, kad je snimljen istoimeni film. Takođe, masku je kao zaštitni znak uzela grupa hakera, internet anarhista pod nazivom Anonimusi.

Šteta u Rimu milion eura

Šteta koja je napravljena u subotnjim neredima u Rimu iznosi milion eura. Gradonačelnik Gianni Alemanno nazvao je izgrednike životinjama. U neredima su uništena stakla na bankama, razbijeni izlozi prodavnica i zapaljeni automobili, a povrijeđeno je oko 70 ljudi.