Građani Kosova još neće moći da podnesu zahtjeve za dobijanje biometrijskih pasoša, dok ministar unutrašnjih poslova, Bajram Rexhepi ne donese odluku o njihovom puštanju u promet. S druge strane ministar je dao velike garancije da će kraj ovog mjeseca obilježiti početak izdavanja biometrijskih pasoša, takvo nešto se ne očekuje da će se desiti još nekoliko dana.

Šef Agencije za civilnu registraciju, Blerim Camaj, je rekao da se očekuje donošenje odluke o određivanju datuma početka izdavanja biometrijskih pasoša, kao jednom od preduslova liberalizacije viza, a s druge strane, kako je on izjavio, urađene su sve potrebne pripreme za početak izdavanje ovog važnog dokumenta za Kosovo, piše "Zëri".

"Ne mogu prejudicirati, ali vjerujem da će tokom ovog mjeseca biti donešena odluka o datumu početka izdavanja ovih pasoša i da će građani onda moći da apliciraju za dobijanje ovog dokumenta", rekao je Camaj, prema kojem, građani trebaju da čekaju 15 dana od dana apliciranja do podizanja pasoša.

Prema jednoj procjeni, čak iako se građanima Kosova omogući da od danas mogu da apliciraju za pasoše, oni neće moći da ih podignu do sredine novembra, znači ne kako su bila njihova očekivanja na osnovu obećanja ministra Rexhepija. Prema Camaju, za sada je urađen dizajn pasoša, koji će biti crven, kao što je kod svih zemalja Evropske Unije.

On je rekao da će Kosovo proizvesti najbolje pasoše u regionu i u tom smislu ovaj dokumenat će imati veliku sigurnost. Camaj je izjavio da će biti moguće izdavanje 3 do 6 hiljada pasoša u toku jednog dana. Proizvodnja pasoša, prema riječima Canaja, biće u Austriji, dok će njihova personilizacija biti u departamentu za proizvodnju dokumenata Ministarstva unutrašnjih poslova.

Opozicione stranke, s druge strane optužuju ministra Rexhepija za "jake" izjave koje su kontroverzne, koje ni pod kakvim okolnostima nisu ispunjene. Opozicija čak podsjeća šefa MUP-a koji je obećao da će već od početka avgusta početi proces izdavanja prvih biometrisjkih pasoša kao jednom od preduslova liberalizacije, koja se još nije desila.