Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je potrebno utvrditi nove linije razgraničenja na Kosovu da bi se mirno rješio spor Srbije i Kosova.

"Novo razgraničenje je nužno jer bi to jednostavno na neki način uvažilo i srpske nacionalne interese na Kosovu. Danas imamo situaciju da možemo da izgubimo sve", rekao je Dačić u intervjuu za nedjeljno izdanje beogradske "Politike".

Dačić je rekao da o toj svojoj ideji nije temeljnije razgovarao sa predsjednikom Republike Borisom Tadićem i drugim članovima vladajuće koalicije i da ne zna da li su protiv nje, ali da je to rješenje realno "ako stanemo iza njega".

"Inače će realno biti da ne dobijemo ništa. Ne znam da li ljudi shvataju “ ako ne stanemo iza ovoga o čemu ja govorim, da je jedino što sledeće možemo da dobijemo, najviše“ da četiri opštine na sjeveru imaju neku vrstu autonomije u okviru Kosova", kazao je Dačić.

Dačić je naveo da se Srbi i Albanci "svađaju" samo zbog teritorije i da bi im zato trebalo "izvući tepih ispod nogu" i ukloniti razlog sukoba.

"Kakva je sad korist da imate državu u kojoj carinike morate helikopterima da prebacujete na Brnjak i Jarinje? I, s druge strane, kakva bi to bila država u kojoj bi Podujevo ili Đakovica bili smatrani sastavnim dijelom Srbije, a u koje bismo morali da idemo tenkovima?", upitao je Dačić.

RSE