Ukoliko građani ne uklone barikade tokom vikenda, Kfor će to učiniti u ponedjeljak, na miran način, saopštila je Komanda međunarodnih snaga na Kosovu.

Kmandant Kfora general Erhard Drews sastao se danas sa predstavnicima opština Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kako bi razmenili mišljenja o trenutnoj situaciji na severu Kosova i da bi pronašli rešenje za uklanjanje barikada koje otežavaju slobodu kretenja svima pa i Kforu.

U saopštenju Kfora se ističe da je sastanak održan u konstruktivnoj atmosferi.

Obje strane, kako je navedeno, složile su se da stanovništvo, kao i Kfor, Euleks i drugi, imaju pravo na slobodu kretanja. Međutim, konkretni rezultati nisu postignuti što se tiče uklanjanja barikada.

Predstavnici Srba sa sjevera još nisu odlučili šta će sa barikadama. Oni su na sastanku u Zubinom potoku komandanta KFOR-a Erharda Drewsa zamolili da KFOR ne preduzima nikakve akcije pre nego što bude završena zajednička sjednica odbornika četiri opštine sa sjevera Kosova, zakazana u srijedu, ali je komanda KFOR-a naknadno saopštiila da ukoliko Srbi ne uklone barikade ovog vikenda, Kfor će to učiniti u ponedjeljak.

Komandant Kfora je obavjestio predstavnike opština na sjeveru Kosova da namjerava da počne da snabdjeva svoje vojnike na administrativnim prelazima 1 (Jarinje), 31 (Brnjak) i u kampu "Noting hil" kopnenim putem od ponedjeljka.

Srbijanski ministarstva Oliver Ivanović rekao je da je najava Kfora da će u ponedjeljak ukloniti barikade neočekivana. "To neće donijeti nikakav rezultat, osim što bi moglo podići tenzije u slučaju da Kfor pokuša da ostvari to što je saopštio", rekao je Ivanović.

U Kforovom saopštenju stoji da je njihov zadatak da održe mirno i sigurno okruženje, kao i slobodu kretanja svim ljudima na Kosovu i pripadnicima svih zajednica. Kfor će, kako je najavljeno od strane komande, nastaviti to da radi posvećeno, pažljivo i nepristrasno, u skladu sa mandatom koji je dobio od Ujedninjenih nacija.