Evropska unija je zatražila od kosovskih zvaničnika da pripreme novi prijedlog za sjever Kosova koji bi bio prihvatljiv za srpsku stranu, rekao je jedan visoki zvaničnik iz Brisela. Pitanje sjevera Kosova treba razmotriti, smatraju ambasadori vodećih sila.

Institucije Kosova treba da pripreme prijedlog za sjever Kosova koji će biti prihvatljiv za Srbe, pošto srpska strana ne prihvata plan Martija Ahtisaarija, piše dnevnik Koha ditore pozivajući se na neimenovane zapadne diplomate.

Komentarišući zahtjev Evropske unije za "sveobuhvatnom agendom" za sjever Kosova koja je izneta u izvještaju o progresu za Kosovo, neimenovani diplomata je rekao da primjena plana Ahtisaarija na sjeveru nije uspjela i da se zbog toga traži novi plan.

Ambasadori Francuske, Njemačke i Italije na Kosovu su u srijedu odbacili kao netačne tvrdnje da se traži politički dijalog, ali su njemački i francuski ambasadori kazali da pitanje sjevera treba razmotriti.

Njemački ambasador na Kosovu Ernst Reichel je rekao da termin koji se upotrebljava u izvještaju o progresu ne znači potrebu za politčkim dijalogom, ali da pitanje sjevera treba razmotriti. Razmatranje prema njegovim riječima, treba da počne ostvarivanjem zahtjeva koje je iznijela njemačka kancelarka Angela Merkel tokom posjete Srbiji.

On je rekao da se izgradnja povjerenja sa lokalnim činiocima u prošlosti pokazala uspješnom ističući istovremeno da granice Kosova ostaju nepromijenjene i da se ne mogu se mijenjati.

Francuski ambasador, Zean Fransoa Fitu je istakao da proces može biti nazvan dijalogom, planom ili drugačije, ali da treba ponuditi jednu viziju koja omogućava pristup Vlade Kosova na sjever.

Italijanski ambasador na Kosovu Mickele Gifonni je citirao direktora za proširenje EK za Balkan Piere Mirela koji je rekao da "EK nije zamišljala nikakvu platformu ili plan na političkom nivou".