Bez obzira na sve zahtjeve EU, ne očekuje se da će Kosovo i Srbija ovoga mjeseca obnoviti tehnički dijalog povodom energetike, telekoma i regionalne saradnje.
Ovo je objavila šefica pregovaračkog tima, Edita Tahiri, koja je izjavila da ovo zavisi od diplomatskog pritiska iz Brisela.

"Provizorno, mislim da bi početak novembra mogao biti prihvatljivo vrijeme za nastavak naredne runde", rekla je zamjenica premijera Tahiri za "Express".

"Mislim da diplomatija gospodina Coopera u razgovorima sa Beogradom je da ubjedi srpsku stranu da neće biti nikakvih političkih tema u tehničkom dijalogu".

Delegacija Prištine očekuje otvaranje drugih tema, nepolitičkih sa Srbijom, nakon što se diskutuje o ovim temama koje su sada na dnevnom redu.
 
"To su kopneni transport, železnički i vazdušni. Zatim i pitanja povratka penzija građanima Kosova koji su penzionisani u Srbiji, zatim pitanja bankarske štednje, nadoknada ratne štete kao što smo otvorili pitanje nestalih osoba, zatim naknada za kulturnu i vjersku baštinu na Kosovu" izjavila je Tahiri.

Kosovska strana očekuje pritisak Evropske Unije da utiče na provedbu ugovora kao i na nastavak dijaloga.

"Ukoliko srpska strana odluči da ne sarađuje, kao što je radila u prošlosti, mislim da će ih to koštati napretka u pravcu Evropske Unije", dodala je Tahiri.