Preregistracija na kosovske tablice za vozila sa oznakama gradova na Kosovu počinje prve nedjelje novembra, najavio je u izjavi KIM radiju Bajram Rexhepi. Istovremeno počinje i izdavanje kosovskih vozačkih dozvola.

Preregistracija i izdavanje vozačkih dozvola trajaće do 31. decembra ove godine i prema riječima ministra unutrašnjih poslova Kosova Bajrama Rexhepija pravo na registraciju i zamjenu dokumenata imaju svi građani koji žele kosovske tablice i vozačke dozvole. Preregistarcija, po riječima Rexhepija, neće biti besplatana kao što je ranije najavljivano već će se vršiti prema postojećim zakonskim odredbama o registraciji. Isto će biti sprovedeno i kada je u pitanju izdavanje kosovskih vozačkih dozvola.

„Za zamjenu tablica i dobijanje kosovskih vozačkih dozvola potrebna su saobraćajna i kopija važeće vozačke dozvole, lična karta i izvod rođenih. Vlada Kosova priznaće sva dokumenta koja su izdata od strane instucija Republike Srbije“, kazao je Rexhepi i napomenuo da ista pravila važe za sve koji imaju važeću vozačku dozvolu bez obzira da li su vozački ispit položili prije ili poslije 1999. godine.

On je dodao da su Civilna kancelarija za registraciju i kancelarija za registraciju vozila dobili uredbu kako bi bile što fleksibilnije prilikom izdavanja dokumenata svim građanima Kosova koji žele da to učine.

Novi automobili koji carinu plate Republici Srbiji do 31. oktobra oslobođeni su plaćanja carine Kosovu, dok svi atomobili kupljeni poslije tog datuma moraju da se ocarina prema pravilima MUP-a Kosova.

Preregistarcija će se obavljati u svim centrima za registraciju vozila a moguće je i otvaranje kancelarija za ovu namjenu u Policijskim stanicama.