Predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje, Albin Kurti je u Parlamentu Kosova rekao da je Bošnjačka mahala u Mitrovici ključna tačka za razvoj događaja na sjeveru Kosova, piše Indeksonline. Prema njegovim riječima, zauzima dovoljno velik prostor površine: preko 1/3 od 2.5km2 koliko je veliki sjeverni dio grada Mitrovice.

"Sjever Mitrovice ima oko 15.000 stanovnika. Najveći broj stanovnika su Srbi, jer više od 13 godina tamo je došlo do etničkog čišćenja Albanaca. Ovo etničko čišćenje je nastavak rata jer se desilo i nakon rata, u noći između 3. i 4. februara 2000. godine, kada je ubijeno 11 Albanaca (6 muškarca i 5 žena), a tokom tog mjeseca iseljeno je 1.564 albanskih porodica sa ukupno 11.364 članova. Dok je u ranijim slučajevima to sprovođeno kupovinom albanskih kuća od strane Vlade Srbije i izgradnju kolektivnih stanova za Srbe", rekao je Kurti.

"Osim Albanaca i Srba, u ovom naselju živi i znatan broj Bošnjaka i Aškalija, čiji je opšti stav oko nezavisnosti Kosova i institucija Kosova da je to njihova država...", rekao je između ostalog Kurti.

 "U Bošnjačkoj mahali se brani država Kosovo koja ne brani Bošnjačku mahalu", rekao je Kurti.