Predstavnici kosovskih institucija i Evropske komisije počeće ove sedmice u Prištini dijalog o viznoj liberalizaciji za građane Kosova, pišu prištinski mediji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova su najavili da bi razgovori trebalo da počnu 27. januara, sastankom sa ekspertima Evropske komisije za vize. Prvi sastanak bi trebalo da traje tri dana.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Fisnik Rexhepi izjavio je da sastanak označava početak dijaloga za viznu liberazlizaciju i da će na njemu biti istaknut dnevni red i kriterijumi za viznu liberalizaciju.

Evropska komisija nije dala uputstva za liberalizaciju viznog režima za Kosovo, a glavna prepreka je u nerešenom statusu, a zatim nepriznavanju Kosova od pet zemalja članica EU.

Kosovski MUP je jednostrano izradio vodič za ispunjenje potrebnih kriterijuma za liberalizaciju viznog režima.

Predstavnici MUP-a će na sastanku u srijedu podnijeti izveštaj o napretku postignutom u kontroli granice, zatim u bezbjednosti dokumenata, repatrijaciji, reformi kosovske policijske, pravosudnoj suradnji, zaštiti ljudskih prava i sloboda manjinskih zajednica.

Decembra prošle godine, Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori su ukinute vize za zemlje EU.