Građani Kosova treba da čekaju najmanje još dvije godine kako bi mogli da bez viza putuju u zemlje Evropske Unije, koje su dio Šengenske zone, piše Zëri.

Bez obzira što je Kosovo dobilo obećanje od Evropske Komisije ubrzo će ova institucija započeti dijalog o liberalizaciji viza, a poznavaoci evropskih integracija nagoveštavaju da je ovo samo početak, a da bi se stiglo na "cilj" potrebno je još dosta posla.

Stručnjak za evropske integracije, Shenoll Muharremi, kaže da nagovještaj o skorijem početku dijaloga o liberalizaciji je znak da je Kosovo radilo na ispunjavanju nekih kriterija, ali podvlači da je ovo samo početak jednog procesa.

“Evropska Unija je odlučila da počne dijalog, omogućavajući Kosovu da napreduje, da ispuni kriterije i eventualno kada ispuni iste da uđe u bijelu listu Šengena, znači da ima slobodu kretanja", rekao je Muharremi, objašnjavajući da malo nakon što počne dijalog, Kosovo će dobiti vodič za liberalizaciju viza, koji predviđaju kriterijume koje zemlja treba da ispuni kako bi dobija liberalizaciju viza.

Prema njegovom mišljenju, iako dijalog započne, Kosovo ne može dobiti liberalizaciju dok ne uspije da ispuni zadate kriterije, za koje su zemlje regioa potrošile od 18 do 24 mjeseci.