Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da je protiv uvođenja međunarodne uprave u opštine na sjeveru Kosova u kojima Srbi čine većinu stanovništva.

"Kao predsjednica Kosova, protiv sam plana Ahtisari plus, protiv međunarodne administracije u tri opštine na sjeveru zemlje, jer to nije u saglasnosti sa Ustavom Kosova i dovelo bi do neravnopravnosti i premještanja građana iz jedne u drugu opštinu", rekla je Jahjaga u saopštenju.

Kosovska predsjednica je poručila da institucije Kosova imaju "sveobuhvatan plan koji će doprinjeti širenju suvereniteta na cijeloj teritoriji Kosova, uključujući tri sjeverne opštine".

Rješenje za probleme na sjeveru Kosova, prema njenenom mišljenju, jeste primena plana Martija Ahtisarija i sprovođenje izbora u opštinama Leposavić, Zubin potok i Zvečan, kao i osnivanje opštine Sjeverna Mitrovica.

To bi "građanima Kosova srpske nacionalnosti omogućilo da izaberu svoje legalne i legitimne predstavnike kako bi se ostvario Ustav i zakoni Republike Kosovo, koji su u saglasnosti sa najvišim evropskim standardima u ostvarivanju ljudskih i kolektivnih prava nacionalnih zajednica", kazala je Jahjaga.

Ona je ponovila da neće biti podjele Kosova niti razmjene teritorije.