Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Feith izjavio je da je nastavak dijaloga između Prištine i Beograda o tehničkim pitanjima najbolji način da se rješe praktični problemi građana i da se obje strane približe EU.

Feith je u intervjuu Tanjugu izrazio nadu da će doći do nastavka tehničkog dijaloga između vlasti u Prištini i Beogradu, istakavši da bi bilo dobro da se to što prije dogodi.

On smatra da je godišnji izvještaj Evropske Komisije o napretku, koji sutra treba da bude objavljen, važan za Prištinu i Beograd i da može pomoći da se utiče na obe strane kako bi se međusobno približile.

“Izvještaj o napretku EK bez sumnje podvlači važnost vođenja dijaloga do uspjeha u interesu građana i tu će takođe pažnja sigurno biti posvećena situaciji na sjeveru Kosova, onako kako je vidi Brisel i zemlje članice, jer ovo nije održivo - ne možemo da imamo barikade i odsustvo vladavine zakona zauvijek”, rekao je on.

Feith je kazao da prva stvar, kada je u pitanju sjever Kosova, treba da bude nalaženje rješenja za barikade i blokade puteva kako bi građani i predstavnici međunarodne zajednice imali slobodu kretanja.

Druga stvar, po njegovoj ocjeni je, ojačavanje vladavine zakona na sjeveru Kosova i uspostavljanje dijaloga sa građanima od kojih su mnogi koji sarađuju sa predstavnicima međunarodne zajednice izloženi, kako tvrdi, prijetnjama i pristicima.

Feith je kazao da privremena međunarodna uprava za sjever Kosova nije neophodna i da bi to “komplikovalo stvari”.

On smatra da je u okviru tehničkog dijaloga 2. septembra postignut dogovor o carinskim pečatima i da je sada sprovođenje dogovorenog tema dalje debate i pregovora.

“Na EU je da zauzme stav. Sa moje strane gledišta bilo bi važno da se što prije otvore prelazi u interesu građana, tako da oni imaju svu robu koja im je potrebna za svakodnevni život”, rekao je šef Međunarodne civilne kancelarije.

Feith je kazao da onda druge teme dijaloga, koje nisu rješavane, treba da dođu na dnevni red, upozorivši da se približava početak novembra kada treba da bude poznato sa kojim dokumentima i kako se prelazi granica ili administrativna linija.

Feith je istakao da mora da bude potpuno jasno da velike zemlje koje podržavaju Kosovo neće prihvatiti njegovu diobu, niti će to prihvatiti vlasti u Prištini i da kada se bude došlo do dogovora da nema podjele, kao dijela dugoročnog rješenja, sve će biti lakše za diskusiju.

On je situaciju na sjeveru Kosova opisao kao veoma nestabilnu i nepredvidljivu, istakavši da je na liderima u Prištini i Beogradu da pokažu uzdržanost i da ispolje kontrolu nad zajednicom na sjeveru Kosova.

Feith se založio sa sprovođenje Ahtisaarijevog plana na sjeveru Kosova, ističući da misli da sjever Kosova ne može postati entitet koji bi se nakon referenduma mogao otcjepiti.